KOMPOSISJONSVERKSTEDER UNDER ULTIMAFESTIVALEN 10. - 16. SEPT.
I Teknisk museums utstilling Musikkmaskiner
Vertskap: Bjarne Kvinnsland, Isak Anderssen og Jon Halvor Bjørnseth
Verksteder for barn der Ultimas nåtidsmusikk møter musikkmaskinenes historie,
i regi av
DRIVHUSET.

Gjennom Ultimaskinen erfarer barn og unge selv hvordan det er å være musiker og komponist i vår tid - at lyder og musikk lett lar seg flytte mellom ulike instrumenter og teknologier, - at alle mulige gamle og nye lyder er mulig å bruke og forandre på nye måter, og at man selv bestemmer hvordan den nye musikken blir, enten det skjer i en gruppe, eller alene foran dataskjermen.
Ultimaskinen er både for skoleklasser og som åpent verksted for barn og familier

HØR ULTIMASKINENS RESULTATER: -
Live-musikken i første avspillingsboks, og datakomposisjonene i boks nr. 2 :

ULTIMASKINEN-11 by drivhuset

Ultimaskinen 2011 - data-komposisjoner by drivhuset


Drivhuset musikkverksted inviterer til komposisjonsverksted midt i den spennende utstillingen Musikkmaskiner på Teknisk museum. Her fortelles en rekke historier om forholdet mellom musikk og teknologi de siste par hundre årene med både avanserte spilledåser og sjeldne musikkautomater, Norges første lydopptak, de første elektriske instrumenter som theremin og videre til ekkomaskiner, Mellotroner og datamaskinen som AHA brukte på hitlåten Take on Me. Omgitt av musikkteknologiens historie møter to musikere og komponister fra Drivhuset grupper med unge deltakere som selv lager sin egen musikk og spiller den på konsert i museet. Noen går til data-rommet der det norske lydprogrammet DSP blir brukt til å mikse og komponere videre med lyder fra utstillingen, lydklipp fra tidligere Ultima-konserter, og ferske lyder fra egne opptak. Andre deltakere lager et orkester som spiller og komponerer egne låter til konserten og som kan ta i bruk både den antenne-styrte thereminen, sampler-bokser med egne lydopptak, enkle kaos-synther og mange originale strengeplanker og plingplong-instrumenter fra Drivhusets samling. Etter halvannen time blir resultatene presentert på scenen med en kombinasjon av musikken fra data-gruppa og orkestergruppa.

- SE FLERE BILDER


Åpent verksted:

LØRDAG 10. september:

kl. 12.00 - 13.30 Drop-in spilleverksted på scenen for alle fra 4 år og oppover -fortløpende konserter.

kl. 14.00 - 15.30 verksted med komponering, datamusikk m.m. for deltakere fra 10 år og oppover

- åpen konsert ca. kl 15.15

forhåndspåmelding i resepsjonen, maks 20 deltakere

Verkstedsledere 10/9: Bjarne Kvinnsland og Jon Halvor Bjørnseth

For skoleklasser:

13/9, 14/9, 15/9, 16/9 + ekstra dag 30/9 - klassene meldes på hos Teknisk Museum

Drivhusets team: Bjarne Kvinnsland, Isak Anderssen , Jon Halvor Bjørnseth
(Hvert verksted ledes av to ledere/musikere)


Linker:

fra 2010: http://ultimaskinen.no/verksted_2010

http://www.tekniskmuseum.no/faste-utstillinger/musikkmaskiner-2

http://www.tekniskmuseum.no/skole/bestill-na

LAG DIN EGEN ULTIMA- REMIKS PÅ NETT ...
MED KONSERTOPPTAK FRA ULTIMA ... LYDER FRA MUSIKKMASKINER, ++
ULTIMAfestivalen byr på noen av verdens mest aktuelle og spennende komponister, musikere og lydkunstnere. Nå kan DU også være med - direkte på internett. Drivhusets samplingsteam har igjennom flere år samlet lydopptak fra mange spennende Ultima-konserter og -prosjekter. Lag din egen remiks på direkten:
ULTIMASKINEN 2008
ULTIMASKINEN 2009
ULTIMASKINEN 2010

Musikkmaskin-maskinen 2009

På en utrolig enkel måte kan du med ULTIMASKINEN leke, mikse og re-komponere med originale lydklipp fra disse sjeldne konsertene. Enten du vil lage noe vakkert og meditativt eller heftig forvrengt og kaotisk går det an. Resultatet lagrer du enten til ultimaskinens åpne spilleliste - se i Ultimaskinens lydmappe
... eller lagre til egen maskin. Etterpå kan du ta med deg din egen Ultimaskin-miks på iPod eller telefon - kanskje som en ringtone ingen andre har maken til?

TEKNISKE TING:
Ultimaskinen forutsetter at du har java (sjekke http://java.com) og da virker det i både windows, mac og linux med firefox, explorer og safari (
men ikke i nettleseren Opera). MP3-lagring ... når ultimaskinen skal lagre til mp3 eller ogg-format lastes autmatisk et konverteringsprogram ned fra nettet. MEN om du logger på fra en skole eller et annet sted med streng sikkerhet kan denne nedlastingen av konverter bli sperret. Da får man i stedet lagre i Wav-format først, og deretter gjøre det om til mp3 med et annet program f.eks. "lamedrop" verktøyet, eller Audacity med "lame" plug-in, eller så kan man også gjøre om fra wav til mp3 ved hjelp av iTunes hvis man finner riktig meny.

Ultimaskinen hadde sin debut som live-instrument på Høvikodden 11.12.08
- her spilt av Steinar Yggeseth, Charlotte Piene og Anders Tveit:

:


MER INFO:
Norsk Teknisk Museum har utstillingen Musikkmaskiner og her foregår Drivhusets musikkverksted i dagene 10. - 16. september 2011

ULTIMA: http://www.ultima.no

Ultimaskinen er en variant av "Hurtigmikseren" programmert av NOTAM v. Kjetil S. Matheussen


Drivhuset musikkverksted: http://drivhuset.org

Jon Halvor Bjørnseth, Drivhuset